Τι θα φέρει το 2017;

του Ασπριάδη Ν.

Το 2016 ήταν μία χρονιά η οποία θα στιγματίσει τα επόμενα χρόνια που έρχονται. Τα γεγονότα σημάδεψαν τη ροή της ιστορίας και θα καθορίσουν τις πολιτικές των δυτικών κρατών για το 2017. Ορισμένοι κύκλοι ήδη μιλάνε ότι ζούμε έναν ακήρυχτο πόλεμο ο οποίος συγκεντρώνει μία υποβόσκουσα ενέργεια που κάποια στιγμή θα εκραγεί και θα φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Τι πρέπει να περιμένουμε όμως το 2017;

Εάν εξετάζαμε το ερώτημα αυτό με βάση την ορθολογική πολιτική σκέψη τότε πολύ πιθανό θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι δεν θα περιμέναμε μεγάλες εξελίξεις τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογικές διαδικασίες στις μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία. Το 2017 ας μην ξεχνάμε είναι χρονιά εκλογών. Αφενός έχουμε την ανάληψη της Προεδρίας των ΗΠΑ από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Ντόναλτ Τραμπ πράγμα που σημαίνει ότι οι εκατό πρώτες μέρες του θα αποτελούν μέρες οργάνωσης και πραγμάτωσης μικρότερων σε σημασία πολιτικών πράξεων, επισκέψεις στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κλπ.

Από την άλλη, η Γαλλία θα ετοιμάζεται για τη προεκλογική της περίοδο που θα ξεκινήσει τυπικά από το Φεβρουάριο, ενώ η Γερμανία θα βρίσκεται σε συνεχή άτυπη προεκλογική περίοδο η οποία ουσιαστικά θα ξεκινήσει λίγο πριν το καλοκαίρι. Συνεπώς, μέχρι το Σεπτέμβριο δεν θα υπάρξουν σημαντικές πολιτικές εξελίξεις πέρα από ζητήματα που θα αφορούν τις εκλογές στις δύο βασικές ευρωπαϊκές χώρες. Η χρονιά θα κυλούσε ήρεμα, πέρα από κάποια έκτακτα γεγονότα, εν αναμονή των κύριων εξελίξεων που θα αναδείκνυαν τους νέους πρωταγωνιστές που θα καθόριζαν τη παγκόσμια πολιτική το 2018.

Όμως, το 2016 έχει δείξει ότι η ορθολογική πολιτική ανάλυση έχει προ πολλού πεθάνει. Κατά συνέπεια, δεν περιμένει κανείς ότι το 2017 θα είναι ένα ήρεμο έτος. Οι εκλογές όντως θα γίνουν, ωστόσο, δεν θα είναι τόσο το αποτέλεσμα που θα φέρει τις αλλαγές αλλά ο δρόμος προς αυτό. Και στη Γαλλία και στη Γερμανία η προεκλογική περίοδος θα είναι έντονη και η πόλωση θα είναι μεγάλη με κεντρικά συνθήματα το «παλιό» και το «νέο». Εάν νικήσει η Λεπέν στη Γαλλία οι εξελίξεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ραγδαίες και θα σημάνει πιθανότατα την αρχή του τέλους της.

Το νέο έτος θα φέρει πολύ γρήγορα εξελίξεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε μία μεγαλύτερη αστάθεια και θα εντείνει την παγκόσμια ανασφάλεια. Η αστάθεια αυτή θα φέρει με τη σειρά της ανταγωνισμούς και συγκρούσεις οι οποίες θα ξεκινήσουν κατά πάσα πιθανότητα με την Τουρκία να αμφισβητεί τα status quo της περιοχής και να αυξάνει την προκλητικότητά της. Ταυτόχρονα το ISIS θα εντείνει τις επιθέσεις του στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πράγμα που θα οδηγήσει σε ακραία μέτρα για το προσφυγικό ζήτημα. Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ καταφέρει να ορκιστεί Πρόεδρος των ΗΠΑ αναίμακτα τότε πολύ σύντομα θα αναλάβει δράση κατά του ISIS ξεκινώντας ένα νέο πόλεμο στη περιοχή.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 θα έχουν μπει οι γερές βάσεις για τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο ο οποίος δεν θα έχει τη μορφή των δύο προηγούμενων αλλά θα περιέχει συγκρούσεις των δυτικών δυνάμεων σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, των ανταγωνισμών μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, τη Τουρκία να επεκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή της και να ενισχύει την ανισορροπία ενώ ταυτόχρονα αιματηρές και πολλαπλές τρομοκρατικές επιθέσεις από το ISIS να πραγματοποιούνται σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο Πόλεμος των Πολιτισμών κατά Huntington έχει ήδη ξεκινήσει… Η ελπίδα είναι με το πρώτο σενάριο, η λογική όμως υποδεικνύει το δεύτερο.

Πρώτη Δημοσίευση: Rizopoulospost.com

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s