Η Γερμανία «τζογάρει» την υπόληψή της για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Χάμπερμας

Την άποψή του εξέφρασε, πριν λίγο διάστημα, για την συμφωνία που έκλεισε η Ελλάδα και για την στάση της Γερμανίας απέναντι στην Οικονομική Κρίσης της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, ο γερμανός φιλόσοφος και ειδικός σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης Jürgen Habermas. 

Ο Jürgen Habermas, ένας από τους πιο διακεκριμένους διανοούμενους σε θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, επιτίθεται στην καγκελάριο Angela Merkel, κατηγορώντας την ότι με τη σκληρή στάση της απέναντι στην Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες όλων των προηγούμενων γενεών να ξαναχτιστεί η μεταπολεμική φήμη της Γερμανίας.

Μιλώντας για πρώτη φορά σχετικά με τη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας που ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα, ο φιλόσοφος και κοινωνιολόγος είπε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος «τιμώρησε» αποτελεσματικά την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

«Φοβάμαι ότι η γερμανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων και των σοσιαλδημοκρατών, ρίσκαρε σε μία νύχτα όλο το πολιτικό κεφάλαιο που είχε επενδυθεί για μια καλύτερη Γερμανία», είπε στον Guardian. Τόνισε, επίσης, ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις «έδειξαν μεγαλύτερη πολιτική ευαισθησία, ενώ η νοοτροπία τους έβλεπε και πέρα από το εθνικό συμφέρον.»
«Απειλώντας την Ελλάδα με μια πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η Γερμανία θέλησε όχι μόνο να επιβάλει την πειθαρχία αλλά και, για πρώτη φορά, έδειξε τη διάθεσή της να ηγηθεί της Ευρώπης.»

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των υπολοίπων κρατών της ευρωζώνης «δεν έχει κανένα απολύτως νόημα από οικονομικής άποψης, καθώς πρόκειται για μια τοξική μίξη δομικών κρατικών μεταρρυθμίσεων και οικονομίας με ευρύτερες νεοφιλελεύθερες προεκτάσεις που θα αποθαρρύνουν και θα εξουθενώσουν τον ελληνικό λαό, χωρίς καμία προοπτική ανάπτυξης”.

Πρόσθεσε δε ότι «η άσκηση πίεσης στην Ελλάδα, ώστε να δεχτεί το ταμείο σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις -μια συμβολική πράξη που αμφισβητείται οικονομικά- ερμηνεύεται ξεκάθαρα ως τιμωρία απέναντι σε μια αριστερή κυβέρνηση.»
Pinterest

Ο Habermas μαζί με τον αριστερό κοινωνιολόγο Streeck -έχουν συνεργαστεί σε πολλά ακαδημαϊκά άρθρα- πιστεύουν ότι αυτή «η τεχνοκρατική έλλειψη δημοκρατίας είναι το αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πρακτικών αποσταθεροποίησης της αγοράς. Δεν έχει επιτευχθεί ισορροπία κράτους και αγοράς, σε βάρος του κράτους πρόνοιας.»

«Διαφοροποιούμαστε ως προς τις επιπτώσεις αυτής της επίπονης συμφωνίας. Δεν αντιλαμβάνομαι την επιστροφή σε ένα μοντέλο κράτους που λειτουργεί σαν μεγάλη επιχείρηση στην παγκόσμια αγορά και έχει τάσεις αποδημοκρατικοποίησης και μεγέθυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, όπως η περίπτωση της Μεγάλης Βρετανίας.»

«Τέτοιου είδους τάσεις μπορούν να μετριαστούν μόνο με την επιστροφή σε μια ολοκληρωμένη Ευρώπη. Η ευρωζώνη πρέπει να δρα σε υπερεθνικό επίπεδο. Το παράδειγμα της Ελλάδας έδειξε ότι δε μπορούμε να αγνοούμε τους περιορισμούς που θέτει ο παρών διακυβερνητικός συμβιβασμός-η ευρωζώνη. Η Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, έχει πιαστεί σε μια πολιτική φάκα.»

«Χωρίς κοινή οικονομική και νομισματική πολιτική, οι εθνικές οικονομίες των ψευδοκυρίαρχων κρατών-μελών θα συνεχίσουν να φθίνουν από άποψη παραγωγικότητας. Καμία πολιτική κοινότητα δε μπορεί να επιβιώσει με αυτόν τον τρόπο μακροπρόθεσμα. Παράλληλα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν προωθούν τις απαραίτητες διαδικασίες για το πέρασμα σε μια πολιτική ένωση. Μόνο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σε θέση να ασκήσει πολιτική, αλλά κι αυτό, αντί να προωθεί το συμφέρον της Ένωσης, μένει προσκολλημένο στα εθνικά συμφέροντα.»

Μετάφραση – Επιμέλεια: Γιώτα Μπουγά

Πηγή: The Guardian

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s