Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι ενός «Grexit»

 Adéa Guillot

Από την αρχή της οικονομικής κρίσης, δεν ήταν μόνο η αγάπη στον Πλάτωνα και στον Αριστοτέλη αυτή που έκανε τον αμερικανό Πρόεδρο Barack Obama να ανησυχεί για ένα πιθανό «Grexit».

Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν επικίνδυνη όχι μόνο για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά, κυρίως, για την ασφάλεια των νατοϊκών στρατευμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Με καίρια γεωγραφική θέση κοντά στη Συρία, την Ιορδανία, το Λίβανο και το Ισραήλ, η ναυτική βάση της Σούδας, ιδίως, είναι η τελευταία που οι Αμερικανοί θα ήθελαν να δουν να απειλείται.

Η Ευρώπη, όμως, σύμφωνα με τον καθηγητή στη Σορβόνη – Παρίσι Ι, Γιώργο Πρεβελάκη, δεν έχει εκτιμήσει σωστά τις γεωπολιτικές συνέπειες μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ, καθώς ο γεωπολιτικός παράγοντας απουσίαζε από τις συζητήσεις. «Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και εξευρωπαισμού των Βαλκανίων, αν και η χώρα, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων, τείνει προς το να βαλκανοποιείται.»

Επιπλέον, η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εμπορικός παίκτης στα Βαλκάνια, όπου και δραστηριοποιούνται ελληνικές τράπεζες. Η θέση της χώρας μας στην περιοχή είναι σημαντική, τη στιγμή που η Ρωσία προωθεί τα πιόνια της σε Σερβία και στο σερβικό κομμάτι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και τη στιγμή που στρατολογούνται τζιχαντιστές στην περιοχή.

«Η Ελλάδα είναι είναι η μόνη χώρα που σέβεται τις αξίες της δημοκρατίας και της Ευρώπης σε μια περιοχή που απειλείται από βαλκανικούς εθνικισμούς, στο Βορρά, από δημοκρατικές αναταραχές στη Βόρειο Αφρική, στο Νότο, από το θρησκευτικό φανατισμό της Τουρκίας και την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολή», σύμφωνα με την καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, Σία Αναγνωστόπουλου. Η χώρα μας, επιπλέον, αναδείχτηκε σε σημαντικό εταίρο στις κρίσεις σε Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία και Σκόπια.

Μεταναστευτικά ρεύματα

Η Ελλάδα είναι η κύρια είσοδος μεταναστών στην Ευρώπη. Από τον Ιανουάριο πάνω από 40.000 μπήκαν στη χώρα δια μέσου της Κω, Λέσβου και Χίου, αν και η προστασία των συνόρων υποστηρίζεται και από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex. Τα επιχειρήματα του κ. Τσίπρα αναφορικά με τους Σύριους πρόσφυγες, λόγω του εμφυλίου και του κινδύνου τζιχαντιστών, δεν είναι υπερβολικά. Η Ελλάδα, χωρίς την ΕΕ, θα γίνει ένα απλό πέρασμα με συνέπειες για όλη την περιοχή. Επίσης, μια στρατιωτική αποδυνάμωση της Αθήνας, θα επηρεάσει τις σχέσεις της με την Τουρκία και θα φέρει την κατεχόμενη Κύπρο σε δυσχερή θέση, επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.

Περιφερειακός ρόλος

Για την Κίνα η Ελλάδα είναι ένας «νέος δρόμος του μεταξιού», καθώς η χώρα μας βρίσκεται σε κομβικό σημείο ανάμεσα σε Κίνα, Ευρώπη και Αφρική, όπως αποδεικνύεται και από τη δραστηριοποίηση της κινέζικης Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, εδώ και έξι χρόνια. «Η Ρωσία και η Κίνα ενδιαφέρονται για μια Ελλάδα μέλος της ευρωζώνης και η απομόνωση της χώρας από τους παραδοσιακούς συμμάχους της θα ήταν μεγάλο λάθος, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Φίλη, διευθυντή του ελληνικού ινστιτούτου διεθνών σχέσεων, η Ελλάδα εκτός ευρώ θα περιοριστεί σε έναν περιφερειακό ρόλο.

«Η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύεται τη γεωστρατηγική θέση, αλλά αποτελεί το τελευταίο οχυρό της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών στην περιοχή της,» σύμφωνα με τη Σία Αναγνωστοπούλου.

Πηγή: le monde.fr

Επιμέλεια – Μετάφραση: Γιώτα Μπουγά

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s