Τελικά η Επαρχία αξίζει τον κόπο;

«Οι άνθρωποι είναι πιο φιλικοί στην επαρχία» ακούγεται να λένε πολλοί που ζουν στις μεγάλες πόλεις και κυρίως στην Αθήνα. «Η ζωή είναι πιο ήσυχη πιο ποιοτική». Λίγοι όμως είναι αυτοί που πήραν την απόφαση να αφήσουν την ζωή τους στην μεγάλη πόλη για να πάνε σε κάποιο χωριό ή μικρότερη επαρχιακή πόλη να ζήσουν.

Αντίθετα, πολλοί είναι αυτοί και κυρίως νέοι που έχουν αναγκαστεί να επιστρέψουν στις πόλεις τους ή τα χωριά τους λόγω της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης. Σε αυτήν την επιστροφή όμως τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά απ’ ότι στις διακοπές. Οι ελλείψεις σε διάφορους τομείς της καθημερινότητας ήταν σημαντικές και οι άνθρωποι δεν ήταν και τόσο φιλικοί, πόσο μάλλον γραφικοί, όπως φαινόταν στις γιορτές και στις αναμνήσεις. Η ζωή ήταν τελικά το ίδιο δύσκολη ίσως και περισσότερο απ’ όσο φαινόταν.

Η ανεργία χειρότερη απ’ ότι στην μεγάλη πόλη. Οι προοπτικές ανύπαρκτες. Οι νέοι, ανεξαρτήτου επιπέδου κατάρτισης, έχουν ήδη συνηθίσει στην ιδέα ότι δεν θα βρουν δουλειά και είχαν ήδη παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια. Οι νέοι με περισσότερες δυνατότητες είτε οικονομικές είτε επαγγελματικές έχουν φύγει ήδη για αλλού. Κοινό στοιχείο όμως όλων αυτών που μείναν πίσω ήταν η απουσία ονείρων και φιλοδοξιών. Ο χρόνος φαίνεται να έχει σταματήσει γι’ αυτούς που ζουν μακριά από τα φώτα των μεγάλων πόλεων.

Όμως τι πραγματικά έχει να ζηλέψει η επαρχία όταν η ποιότητα της ζωής είναι αναμφίβολα καλύτερη απ’ ότι στην πρωτεύουσα και σε κάθε μεγάλη πόλη; Το μόνο που της λείπει είναι το όνειρο! Το όραμα για να προσφέρει στους κατοίκους της όλα τα οφέλη μιας μεγάλης πόλης συν την ποιότητα ζωής που αυτές δεν έχουν.

Η αποκέντρωση που αποτελούσε κεντρικό πολιτικό σύνθημα την δεκαετία του ‘90 μπορεί πλέον και πρέπει να γίνει πραγματικότητα. Σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο οι δυνατότητες μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο.

Ειδοποιός διαφορά με τότε; Τα μέσα της παγκοσμιοποίησης: η πληροφορία, η τεχνολογία αλλά πολύ περισσότερο οι νέοι άνθρωποι που γύρισαν, έστω και εξαναγκαστικά, με εμπειρίες, γνώσεις και βιώματα, όχι μόνο από τις μεγάλες πόλεις του εσωτερικού αλλά και αυτές του εξωτερικού.

Με τη δημιουργία και την καινοτομία τόσο σε επίπεδο τοπικής πολιτικής όσο και επιχειρηματικότητας όλοι μαζί παλιοί και νέοι κάτοικοι της επαρχίας μπορούν να ξαναφτιάξουν τις πόλεις τους και τα χωριά τους και να δημιουργήσουν σύγχρονα πρότυπα κέντρα που θα προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες στους πολίτες τους.

Μόνο με τη συλλογική προσπάθεια μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, με τη σωστή συνεργασία και την αγάπη για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Ίσως μετά από τόσα χρόνια που αυτά ανήκαν στην σφαίρα της πολιτικής ρητορικής και της φαντασίας είναι μία μοναδική ευκαιρία να γίνει πραγματικότητα.

Γιατί η επαρχία αξίζει τον κόπο!

Ασπριάδης Νεόφυτος

από CITIZEN Newspaper

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s