Άμισθη Πρακτική Άσκηση: Η Απαγόρευση στην Αγγλία και η κατάσταση στην Ελλάδα

Την απαγόρευση των απλήρωτων πρακτικών ασκήσεων υποσχέθηκε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του Ηνωμένου Βασιλείου. Το μέτρο αυτό θεωρείται σημαντικό για τους νέους που υποφέρουν από την ανεργία και αναγκάζονται να δουλέψουν αμισθί και σε καθεστώς πρακτικής άσκησης σε εταιρίες για να αποκτήσουν εμπειρία. Όμως τελικά ποιο είναι το όφελος και το κόστος αυτού του είδους εργασίας;

Ο Έντ Μίλλιμπαντ, ο Αρχηγός των Εργατικών στην Αγγλία υποσχέθηκε την απαγόρευση της απλήρωτης πρακτικής άσκησης εάν γίνει πρωθυπουργός της χώρας. Εάν κερδίσει τις εκλογές πρόκειται να βάλει τέλος στην απλήρωτη πρακτική άσκηση εφόσον αυτή ξεπερνά τις τέσσερις εβδομάδες.

Στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με την Mirror θεωρείται εκμετάλλευση και σοκαριστικό, όμως υπάρχουν ποικίλοι τύποι μακροχρόνιων μη πληρωτέων σχημάτων «απόκτησης εργασιακής πείρας» ή πρακτικών. Σε πολλές περιπτώσεις οι πρακτικάριοι δεν πληρώνονται ούτε τα έξοδα μετακίνησης και φαγητού.

Όμως αν όντως αυτού του είδους η πρακτική άσκηση τελικά βοηθάει τους νέους να αποκτήσουν κάποιου είδους εργασία τότε ποιο είναι το πρόβλημα, αναρωτιέται το άρθρο. Τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζουν οι Εργατικοί δείχνουν μια διαφορετική εικόνα από αυτό που θα θέλαμε να πιστεύουμε ως «καλό».

Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις οι πρακτικές:

1. Κοστίζουν στους πρακτικάριους ΠΟΛΛΑ λεφτά:

Μία εξάμηνη πρακτική κοστίζει γύρω στις 5.500 Στερλίνες (7.643 Ευρώ) και αυτά δεν καλύπτουν έξοδα μεταφοράς και καταμετρούν τις πρακτικές που πραγματοποιούνται εντός του Λονδίνου. Αυτό σημαίνει πως αυτές οι πρακτικές μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο από όσους ήδη διαθέτουν χρήματα και καταστρέφουν την κοινωνική κινητικότητα μακροπρόθεσμα.

2. Γύρω στο 6% των αποφοίτων καταλήγει ως απλήρωτοι πρακτικάριοι

Υπάρχουν τουλάχιστον 21.000 άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο που δουλεύουν ως άμισθοι πρακτικάριοι.

3. Αυτοί οι νέοι ήδη είναι χρεωμένοι

Εξαιτίας της αλλαγής της νομοθεσίας σχετικά με τα πανεπιστημιακά δίδακτρα τα φοιτητικά δάνεια που παίρνουν πολλοί φοιτητές εκεί έχουν εκτιναχθεί στα ουράνια. Σε σχέση με την χρονιά 2010 – 2011, τα χρέη των αποφοίτων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί φέτος για τα δάνεια τριετούς φοίτησης. Από 24.000 τα χρέη έχουν ανέλθει σε 44.000 στερλίνες. Ο εξαναγκασμός σε άμισθη πρακτική άσκηση θα οδηγήσει σε περεταίρω υπερχρέωση.

4. Οι πρακτικές υποβιβάζουν και αντικαθιστούν πραγματικές δουλειές

Σε έρευνα του περασμένου έτους της InternAware αποδείχθηκε πως το 82% των επιχειρήσεων χρησιμοποιούν άμισθους πρακτικάριους για να προσφέρουν πραγματική εργασία που είναι πολύτιμη για την εταιρία. Αυτό σημαίνει πως κατατάσσονται σε εργαζόμενους και δικαιούνται τον Βασικό μισθό.

Το γεγονός αυτό όχι μόνο κάνει κακό στους ίδιους του πρακτικάριους αλλά υποβιβάζει και την δουλειά που κάνουν οι άλλοι υπάλληλοι της εταιρίας. Εφόσον η εταιρία μπορεί να κάνει την δουλειά της με άμισθους πρακτικάριους τότε γιατί να πληρώνει τον οποιονδήποτε;

5. Τέλος, οι πρακτικάριοι που δουλεύουν αμισθί έχουν λιγότερες πιθανότητες να τους προσφερθεί κάποια έμμισθη δουλειά μέσα στην εταιρία στο τέλος της περιόδου.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μόλις το 36% των άμισθων πρακτικάριων απορροφάται από την εταιρία έναντι του 47% των έμμισθων συναδέλφων τους.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα όχι μόνο η άμισθη πρακτική αλλά πλέον και η άμισθη εργασία είναι πολύ συχνά φαινόμενα. Δυστυχώς, πολλοί νέοι είναι αυτοί οι οποίοι καταφεύγουν σε εταιρίες μικρές ή μεγάλες σε καθεστώς πρακτικής άσκησης με στόχο να συμπληρώσουν κάποια προϋπηρεσία ή εργασιακή εμπειρία ώστε να μπορέσουν να βρουν κάπου δουλειά.

Δυστυχώς, η εμπειρία έχει δείξει πως τα προσόντα που αποκτώνται από τέτοιου είδους εργασία δεν εκτιμώνται στην αναζήτηση μιας πραγματικής δουλειάς. Και ενώ τα ποσοστά στις δύο κατηγορίες πρακτικάριων στην Μεγάλη Βρετανία δεν φαντάζουν τόσο αποκαρδιωτικά σε σχέση με αντίστοιχη απορρόφηση στην Ελλάδα, οι έμμισθες πρακτικές είναι σχεδόν ανύπαρκτες και η ευαισθητοποίηση για το ζήτημα μηδαμινή.

Από την άλλη στελέχη επιχειρήσεων ειδικά σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού αναφέρουν πως η άμισθη εργασία έχει ελάχιστες έως καθόλου πιθανότητες να μετατραπεί σε κάποιο συμβόλαιο, δεδομένου ότι οι εργοδότες σχεδόν ποτέ δεν εκτιμούν κάποιον που δεν τον πληρώνουν.

Φυσικά, όλο αυτό δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου και το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο και έχει μετατραπεί σε φαύλο κύκλο τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους άμισθους εργαζόμενους – πρακτικάριους. Ενώ φαίνεται η ελπίδα να έρχεται από την Μεγάλη Βρετανία, στην Ελλάδα ακόμα η λύση φαντάζει όνειρο θερινής νυκτός.

Η σύγχρονη αυτή μορφή δουλείας και εκμετάλλευσης είναι δύσκολο να λάβει τέλος σε μία χώρα η οποία αρέσκεται στα φθηνά – πόσο μάλλον στα δωρεάν- εργατικά χέρια. Η μόνη λύση του προβλήματος βρίσκεται μόνο στην αντίδραση των νέων σε κάθε είδους εκμετάλλευση των γνώσεων τους και ικανοτήτων τους χωρίς ανταλλάγματα.

Α.Ν.
Πηγή: http://www.mirror.co.uk/news/ampp3d/labour-pledge-end-unpaid-internships-5536429#ICID=sharebar_twitter

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s